Resultats 1 al 2 de 2
Like Tree3M'agrada
 • 3 Fil creat per Ramon

Tema: El lio del temps (GMT, UTC, DST, CET, ...)

 1. #1
  Usuari Registrat Avatar de Ramon
  Data d'ingrés
  23 abr, 13
  Localització
  Vic
  Missatges
  2.730

  El lio del temps (GMT, UTC, DST, CET, ...)

  Avui aquesta nit hem hagut de fer el canvi d'hora i avançar els rellotges.
  A molts dispositius electrònics (ordinadors, smartphones, etc) el canvi es fa automàticament i si tenim ben activada la zona horària no hauríem de tenir cap problema.

  Aquí al fòrum tenim fixat el fus horari que ens correspon i la configuració adequada per tal que que automàticament es detecti l'horari d'estiu i no haguem de fer cap canvi manualment.
  Quan es creen nous usuaris s'agafa per defecte aquesta configuració però al nostre perfil d'usuari podem modificar-ho al nostre gust per canviar de fus si vivim en altres zones.

  En tot això del temps hi ha un bon grapat de conceptes i sigles força enigmàtiques, que son i què volen dir ?


  GMT: Greenwich Mean Time
  El GMT és una mesura del temps basada en el temps solar mitjà al meridià de Greenwich, meridià origen de les longituds, que travessa l'observatori de Greenwich, a prop de Londres, a Anglaterra. Les sigles GMT, poden ser llegides com "Greenwich Meridian Time", especialment a Anglaterra, però aquesta lectura no ha estat mai oficial.

  La mesura GMT ha servit de referència horària al món durant la major part del segle XX, abans de ser substituït pel "Temps Universal Coordinat" UTC l'any 1972.

  De vegades GMT és utilitzat encara com a sinònim del fus horari UTC+0. Les dues mesures, si bé semblants, no coincideixen, ja que el GMT es calcula sobre la rotació terrestre, i l'UTC sobre el TAI (Temps Atòmic Internacional), que basa el seu càlcul en la tècnica dels rellotges atòmics.


  UTC: Coordinated Universal Time (Temps Universal Coordinat)
  El temps universal coordinat o UTC, també conegut com a temps civil, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: Temps mitjà de l'Observatori Reial de Greenwich, a Londres) encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així. La nova denominació fou creada per eliminar la inclusió d'una localització específica en un estàndard internacional, així com per basar la mesura del temps en els estàndards atòmics, més que en els celestes.

  A diferència del GMT, l'UTC no es defineix pel sol o els estels, sinó que es mesura per rellotges atòmics. Atès que la rotació de la Terra s'alenteix, s'endarrereix respecte del temps atòmic. L'UTC se sincronitza amb el dia i la nit de UT1, se li afegeixen o resten segons de salt a finals de juny i de desembre. La posada en circulació dels segons de salt ve determinada pel Servei Internacional de Rotació de la Terra, d'acord amb les seves mesures de la rotació de la Terra.


  DST: Daylight saving time (horari d'estalvi de llum diürna)
  L'horari d'estiu (també denominat DST, Daylight saving time o horari d'estalvi de llum diürna) és l'horari que obeeix a la convenció per la qual s'avancen els rellotges; el motiu és per aprofitar més la llum diürna, especialment quan aquesta es redueix als matins. Dit d'una altra manera, és el temps local que un país adopta per a una determinada part de l'any, que generalment consisteix a avançar en una hora l'horari estàndard oficial, o horari d'hivern.

  Les dates de començament i acabament del DST també varien però, generalment, a l'hemisferi nord comencen a les dues de la matinada del primer diumenge d'abril o l'últim de març, i finalitza a les dues de la matinada del darrer diumenge d'octubre. A l'hemisferi sud, les dates de començament i acabament són sis mesos més tard. Amb aquesta iniciativa, el temps oficial s'avança una hora a començaments de la primavera i es retarden de nou a la tardor de forma que les hores d'activitat s'acomoden millor a les hores de llum diürna; és a dir, no desaprofitar la llum mentre es dorm.


  CET: Central European Time (Hora d'Europa Central)
  L'Hora Central Europea o Hora d'Europa Central (de l'anglès: Central European Time, CET) és un dels noms que rep el fus horari que està una hora més que el Temps Universal Coordinat (UTC+1). S'usa en la majoria dels països d'Europa i del Nord d'Àfrica.

  Durant l'horari d'estiu, s'usa el CEST (UTC+2).
  A Siso, Panotxa i MikelRT els agrada.
  Preocupa't més per la teva consciència que per la teva reputació.
  Perquè la teva consciència és el que ets, i la teva reputació és el que els altres pensen de tu, i això és problema d'ells.
  Citar Citar      

 2. #2
  Usuari Registrat Avatar de Panotxa
  Data d'ingrés
  23 abr, 13
  Localització
  Pla de l'Estany
  Missatges
  1.886
  Carai Ramon, molt interessant!

  Ja ho diuen a l'Àfrica, que... "nosaltres tenim rellotges i ells el temps"
  Citar Citar      

Informació de tema

Usuaris veient aquest tema

Actualment hi ha 1 usuaris veient aquest tema. (0 membres i 1 visitants)

Temes similars

 1. 23/01/2016, temps de calçots
  Per Siso en el fòrum SORTIDES I TROBADES
  Respostes: 5
  Últim missatge: 09/02/2016, 08:44

Permissos de publicació

 • No pots crear nous temes
 • No pots respondre temes
 • No pots pujar arxius adjunts
 • No pots editar els teus missatges
 •