El Tour de França de 1910, vuitena edició del Tour de França, es disputà entre el 3 i el 31 de juliol de 1910, amb un recorregut de 4.737 quilòmetres dividits en 15 etapes, que es van córrer a una velocitat mitjana de 28,680 km/h.
Aquesta va ser la primera edició en què la cursa s'endinsà pels colls de muntanya dels Pirineus.
Els dos principals candidats a la victòria eren el vencedor del 1909, François Faber, un velocista, i Octave Lapize, un escalador

En la novena etapa s'hagueren de superar quatre ports de muntanya, entre ells el coll de Port i el Portèth d'Aspèth i es va veure els nombrosos problemes que tenien els ciclistes per superar-los.

La desena etapa va incloure el pas pels principals colls pirinencs: Pèira Sorda, Aspin, Tourmalet i Aubisca.
En aquesta desena el Tourmalet representava el punt més elevat de la cursa, sent Octave Lapize el primer en passar pel cim, seguit per Gustave Garrigou.
Garrigou va ser l'únic ciclista que va fer el cim sense baixar de la bicicleta, rebent un premi addicional de 100 francs per aquest motiu.
En la següent ascensió, l'Aubisca, Lapize lluità per ser el primer, però finalment fou François Lafourcade el primer a passar-hi. Els organitzadors tenien estacionat un cotxe al cim del coll i quan Lafourcade passà per allà no el van reconèixer. Quan s'adonaren que Lafourcade ja havia passat quedaren sorpresos que un ciclista desconegut hagués pogut superar a tots els favorits.
Quan Lapize superà el cotxe de l'organització va exclamar: "Assassins!", i anuncià que abandonaria durant el descens. En el descens recuperà forces i fins i tot va superar Lafourcade, per guanyar l'etapa.
Al final Lapize aconseguiria ser el guanyador del Tour de 1910

Oscar Lapize
Nom:  200px-1910OctaveLapize.jpg
Visites: 127
Mida: 15,0 KB

La ruta
Nom:  250px-Tour_de_France_1910_map-fr.svg.png
Visites: 86
Mida: 43,4 KB

Wikipèdia, Tour de França de 1910