La pàgina principal la trobareu a geocaching.com.
D'entrada el més probable és que us surti en anglès però hi ha una opció per triar entre diferents llengües, entre elles la catalana
Al menu de dalt, a l'esquerra de tot hi ha la opció "Learn" o "Aprendre" on s'explica que és, com s'hi juga, què cal fer per fer geocaching i moltes coses més.
Ja ho llegireu però resumint es tracta de:
Buscar un tresor (ninotets o qualsevol altre cosa) que hi ha dins un contenidor (tuperware) que algú ha amagat en un lloc normalment prou bonic i us proporciona les coordenades de GPS, escriure a la llibreteta que hi ha dins del contenidor, també podeu intercanviar objectes que hi trobareu per d'altre que portareu vosaltres, tornar-ho a deixar tot al seu lloc i escriure al registre de la web per dir que ho heu trobat i posar qualsevol incidència que us sembli que cal explicar (donar les gràcies per lloc tant bonic o pel contenidor tant treballat, dir que el contenidor està en mal estat o que el log està moll, etc)
També podeu posar què heu agafat i que hi heu deixat. penjar algunes fotos (sempre que no donin pistes de com trobar l'amagatall), etc.
A vegades us podeu trobar una mena d'objectes anomenats TravelBugs (TB) i/o Geocoins (GC) que duen un número de sèrie del tipus XT85A3, son objectes viatgers.
Si agafeu algun d'aquests objectes és important després notificar-ho a la web que els heu agafat i quan els dipositeu en un altre amagatall també recordeu a notificar-ho, tot això fent servir el codi que porten imprès per que la gent pugui saber el desplaçament que han fet, la ubicació actual, etc.
A vegades tenen una finalitat concreta, p.ex. "vol arribar a la Xina" i hem de procurar (si podem) ajudar a que sigui possible.
Una altra cosa important és el concepte CITO (Cache In Trash Out), o sigui, deixar un catxé i emportar-nos la merda.
Sovint ens trobem que a llocs molt bonics hi ha tota mena de deixalles, no costa res emportar-nos-les i llençan-les en un contenidor.
Les ubicacions dels tresors poden ser molt variades, des de un revolt a peu de carretera a una muntanya de difícil accés.
Els amagatalls estan classificats segons la dificultat del terreny i la dificultat en trobar-lo segons una escala de 1 a 5 (1 és el més fàcil).
També hi ha una nota del tipus i tamany del contenidor, si es tracta d'un amagatall independent o d'un multi (cal aconseguir una sèrie de fites per completar les coordenades finals), mistery (cal fer investigació abans d'anar-lo a cercar), webcams (mentre un es situa al davant de la cam un altre que tingui accés a internet li fa una foto i l'envia al propietari per tal de certificar la troballa), EarthCache (anar al lloc indicat, observar l'entorn i respondre una sèrie de preguntes sobre el que has vist o entés), ...
En fi, ja veieu que és un molt molt extens, variat, pot ser molt fàcil aconseguir d'arribar al lloc (o molt fàcil), difícil de trobar el contenidor per estar molt mimetitzat (o pot ser un tuper amagat sota quatre pedres), ...
Alguns exemples que em venen al cap:
El Meandre del Despujol
Una sèrie de 12 amagatalls amb un "mistery" final, és un recorregut fàcil i planer de 4.5 qms (dificultat del terreny 1.5) però amb un grau de dificultat al voltant de 3/4.
Exemple de un dels contenidor:
Teresina
Un geocatxé situat a Montserrat que per aconseguir-lo cal pujar per la via ferrada de la Teresina, dificultat per trobar l'amagatall 2.5, dificultat del terreny 5 (el màxim).
Encara em tremolen les cames