Resultats 1 al 5 de 5

Tema: Avantpassats

 1. #1
  Usuari Registrat. Avatar de Pasqual
  Data d'ingrés
  03 mai, 13
  Missatges
  592

  Avantpassats

  Potser no és el lloc més adient, però hi ha un gran desconeixement dels primers catalans viatgers i exploradors.

  Avui llegint una article sobre Joaquim Gatell i Folch, he pensat que era un avantpassat d'aquest "animalos moterus africans" del fòrum.

  Potser (malgrat no ser el fòrum adient) seria interessant recuperar l'historia d'alguns d'aquells precursors  Joaquim Gatell i Folch (Tarragona, 1826 – Cadis, 1879) fou un geògraf i explorador català.

  Estudià al Seminari de Tarragona; després cursà Lleis a la Universitat de Barcelona. La seva afició als viatges el portà a aprendre l'àrab. La seva primera expedició fou un viatge per Algèria el 1859. L'any següent a penes signat el Tractat de Wad-Ras, es dirigí a Fez pel llavors conegut camí de Tànger. Fingí renegar i assentà plaça en l'exèrcit del sultà. Aviat ascendí a capità, però castigat (per gelosia d'un enemic seu) a tornar a soldat ras, passà a la cavalleria, on de seguida ascendí a tinent. Després, per haver traduït un tractat de balística a l'àrab, fou nomenat comandant d'artilleria de la guàrdia imperial; per tant, serví en les tres armes. El sultà Mohamed ben Abderrahman el portà al Marroc a combatre unes cabiles insurrectes, i que foren sotmeses.

  El 1864 creuà l'Etiles i s'internà en el Sus, molt contra la voluntat del Màjzen, pel que hagué de fugir d'aquests. Havia pres el camí que pel pas de Bibaun porta cap a Agadir, però com que en aquesta població l'intimidaren a se'n tornes, creuà de nou l'Atlas camí de Tarudant, capital del Sus. D'allà passà a Aguilmin, capital del Guad Nun, on es féu molt amic del xeic Ben Beiruc, el qual li facilità guies per internar-se al desert.

  Malgrat les penalitats que sofrí, principalment per la manca d'aigua, arribà als pus de Xibica, des d'eon retrocedí a Aguilmin. Partí de nou vers el Sus sobre un camell carregat de provisions, un mosso negra anomenat Bellal i altres dos del país, amb els que arribà a la cabila de Ras Buibixa, on el reberen molt bé, per haver-lo pres pel Cheic. La indiscreció d'un dels servidors, que el descobrí als indígenes, va estar a punt de costar-li la vida. Però pogué escapar i retornà a Aguilmin, des d'on passà a Rabat i d'allà a Espanya.

  Els temps no restaven gaire a propòsit perquè l'atenció publica ni la dels governants es fixessin en les expedicions geogràfiques i atribuïssin gran importància a les exploracions de Gatell i Folch. El 1877 restablerta la tranquil·litat a Espanya, tornà aparèixer el nostre viatger, donant una conferència en la Societat Geogràfica de Madrid. També entregà, per la biblioteca d'aquesta Societat, moltes dades i documents. Llavors s'havia fundat a Espanya una secció de l'Associació Internacional per l'exploració d'Àfrica, fundada pel rei Leopold II de Bèlgica.

  Comissionat per aquest grup científic, sortí en Gatell i Folch vers el Marroc, proposant-se creuar el Rif, de Ceuta al Muluya, remuntar aquest riu, traspassar l'Atles junt a llurs fonts, i baixar d'allà a l'Oceà, cercant el curs del riu Draa, la qual part inferior d'aquest ja havia explorat en el seu anterior viatge. Desgraciadament quan es trobava a Cadis i es disposava a embarcar, morí sobtadament.

  Fou una gran pèrdua per la ciència espanyola, perquè era un viatger molt ben preparat. Sabia l'àrab i el xelja, i tenia el suficient coneixement de topografia i història natural. Els àrabs l'anomenaven el Kaid Ismail.

  Publica al Butlletí de la Societat de Geografia de París, una Ressenya de les exploracions en l'Uad Nun i el Takna. La Societat Geogràfica de Madrid publicà la relació complerta dels seus viatges en aquella regió. L'Associació Catalanista d'Excursions Científiques, de Barcelona, el 1880 col·locà el seu retrat en llur saló d'actes i publicà un estudi necrològic del mateix, escrit per Josep Fiter i Inglès.
  Citar Citar      

 2. #2
  Usuari Registrat. Avatar de Gearbox
  Data d'ingrés
  01 mai, 13
  Localització
  Castellolí
  Missatges
  661
  Doncs jo ho trobo adient det tot !

  Merci Broc !
  Neixem amb 29000 dies per davant... estas a punt de gastar-ne un altre !
  Citar Citar      

 3. #3
  Usuari Registrat Avatar de Ramon
  Data d'ingrés
  23 abr, 13
  Localització
  Vic
  Missatges
  2.740
  D'entrada em pensava que parlaves d'Ali Bey (Domènec Badia)

  Merci Broc
  Preocupa't més per la teva consciència que per la teva reputació.
  Perquè la teva consciència és el que ets, i la teva reputació és el que els altres pensen de tu, i això és problema d'ells.
  Citar Citar      

 4. #4
  Usuari Registrat Avatar de Panotxa
  Data d'ingrés
  23 abr, 13
  Localització
  Pla de l'Estany
  Missatges
  1.888
  Ep gràcies Broc per compartir-ho!

  Deu ni do amb en Gatell i Folch, els catalans com els anglesos, sempre em tingut aquesta inquietud de viatjar arreu del mon...sempre en trobes algun!

  Sembla que va voltar força pel Marroc, en aquells temps deuria ser una proesa arribar on arribava.

  Salut!
  Citar Citar      

 5. #5
  Usuari Registrat Avatar de Panotxa
  Data d'ingrés
  23 abr, 13
  Localització
  Pla de l'Estany
  Missatges
  1.888
  Ep Ramon, em escrit alhora!

  Deu ni do aquest altre...si ja ho diuen que som mig moros!
  Citar Citar      

Informació de tema

Usuaris veient aquest tema

Actualment hi ha 1 usuaris veient aquest tema. (0 membres i 1 visitants)

Permissos de publicació

 • No pots crear nous temes
 • No pots respondre temes
 • No pots pujar arxius adjunts
 • No pots editar els teus missatges
 •