La muntanya Hua, literalmente Mont de l'Esplendor en xinès, es una de las cinc grans muntanyes sagrades del taoisme.

És un lloc de peregrinatge de molt difícil accés i on només hi arribaven els que tenien la suficient força de voluntat o els que havien trobat el "camí".
També hi anaven peregrins que buscaven la immortalitat i metges tradicionals per recollir plantes medicinals que els seus poders eren pel sol fet d'estar en aquest lloc.Als anys 90 l'accessibilitat a la muntanya va millorar amb la instal·lació d'un telefèric però també va fer augmentar moltíssim les visites, arribant a massificar-se.

I malgrat les mesures de seguretat introduïdes: com tancar les vies més escarpades, la construcció de noves escales de pedra, baranes i camins més amplis, seguien produint nombroses morts per caigudes.

En l'actualitat les autoritats locals han obert noves pistes, i han creat rutes d'una sola direcció en les parts més difícils. També han limitat el nombre de turistes per evitar multituds de tal manera que ara es pot pujar sense excessiu perill.

Tot i això la ruta de la muntanya Hua segueix considerant la més perillosa del món. I és que aquest camí al costat del precipici, és una ruta de trekking molt transitada i en nombroses ocasions per gent inexperta.

Per assolir el Pic Nord, cal pujar nombrosos graons (uns deu mil) tallats a la roca. Encara que no es requereix cap tècnica d'escalada, la caminada té pujades molt empinades al costat de grans congostos. Pujades per estrets esglaons en la pedra en els que amb prou feines cap el peu, per un camí fins al cim gairebé vertical, summament perillós quan hi ha molts pelegrins i sobretot si a més hi ha gel i aigua.
I quan penses ingènuament que has deixat enrere el més dur de l'escarpada ruta, et trobes amb uns empinats graons que pugen per un congost amb un angle de 90 graus. Es tracta de la "gola dels cent graons". No acaben aquí els ensurts: una mica més endavant cal travessar el "pont dels dos immortals", i després el "celles del mico" per aconseguir el pas "pujant a l'escala del paradís".A banda i banda dels passos traïdors hi ha cadenes, que són l'única mesura de seguretat disponible per als intrèpids escaladors. Prop del cim hi ha una inscripció en una roca que diu: "Tot el que ultrapassa aquest punt es convertirà en mig immortal".

I al final en un dels pics ha un tram encara més perillós. Amb un senzill arnès (obligatori des de l'any 2005), es baixa per una escala de varetes d'acer clavades en una esquerda a la roca, i es camina sobre taulons d'un peu d'ample a la vora d'un penya-segat de centenars de metres de caiguda .

A mig camí en una imatge sorprenent, hi ha un amable xinès que t'ofereix una fotografia de record. En el recorregut a més de superar el vertigen hauràs esquivar als altres turistes que vénen en sentit contrari.

Tot un passeig només apte per valents.
+Info per viatjar a la muntanya de Hua